top of page

Wat kan en mag een vertrouwenspersoon doen?



Een vertrouwenspersoon speelt een cruciale rol binnen een organisatie door een veilige plek te bieden voor medewerkers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen of schending van hun integriteit. In deze blog lees je wat een vertrouwenspersoon kan en mag doen en welke steun een vertrouwenspersoon kan bieden.


De eerste en belangrijkste taak: opvang en begeleiding

Wanneer een medewerker zich meldt met een klacht of probleem, geeft de vertrouwenspersoon een luisterend oor en begeleidt hem of haar. Deze opvang en begeleiding zijn gebaseerd op vertrouwen, wat betekent dat alles wat wordt besproken strikt vertrouwelijk is en blijft. Het doel is om zonder oordeel te luisteren naar de medewerker. De vertrouwenspersoon luistert met aandacht naar het verhaal en helpt de situatie te verhelderen.


Geen mediator of waarheidszoeker

Een vertrouwenspersoon geeft emotionele steun en praktische begeleiding. Hij treedt niet op als mediator of aan waarheidsvinding doet. Zijn rol is dus niet om de feitelijke waarheid van de melding te achterhalen of om tussen de melder en de vermeende veroorzaker te bemiddelen.  


Gesprek met de vermeende veroorzaker? Nee, dank je

Het is niet de taak van de vertrouwenspersoon om in gesprek te gaan met de vermeende veroorzaker van de overlast. Dit zou het vertrouwensprincipe kunnen ondermijnen en de positie van de medewerker die de overlast meldt in gevaar kunnen brengen. In plaats daarvan blijft de vertrouwenspersoon aan de zijde van de melder en informeert hem of haar over mogelijke stappen en opties.


Arbeidsconflicten? Luisteren en richting geven

Hoewel een vertrouwenspersoon geen arbeidsconflicten kan oplossen, kan hij wel een waardevolle rol spelen door naar het verhaal van de melder te luisteren en te helpen bepalen welke stappen hij of zij kan nemen. Dit kan variëren van het adviseren over formele klachtenprocedures tot het doorverwijzen naar andere hulpbronnen binnen of buiten de organisatie.


Wat kan en mag een vertrouwenspersoon doen?

Een vertrouwenspersoon biedt een veilige en ondersteunende omgeving voor medewerkers die te maken hebben met ongewenste situaties op het werk. Door te luisteren zonder oordeel en vertrouwelijkheid te waarborgen, kunnen zij medewerkers helpen hun weg te vinden in een  moeilijke en emotionele tijd. Een externe vertrouwenspersoon draagt zo bij aan een gezonde en veilige werkcultuur.


Hoe gaat een vertrouwenspersoon te werk?

Bekijk de video van Van Oss & Partners hieronder, waarin wordt uitgelegd waarvoor je bij een vertrouwenspersoon terecht kunt en hoe een vertrouwenspersoon te werk gaat.



Schakel een extern vertrouwenspersoon in

Is er binnen jullie organisatie behoefte aan een extern vertrouwenspersoon? Schakel ons in! We bieden verschillende abonnementen aan. Liever eerst telefonisch kennis maken? Ook dat is mogelijk.

bottom of page