Verplichte vertrouwenspersoon voor werkgevers met meer dan 10 werknemers.
Op 23 mei 2023 heeft de Tweede Kamer met een overtuigende meerderheid een belangrijk wetsvoorstel aangenomen. In deze wet wordt geregeld dat werkgevers met meer dan tien werknemers een vertrouwenspersoon moeten aanstellen. Deze wet is bedoeld om sociale veiligheid op de werkvloer te bevorderen. Door het aanstellen van een (extern) vertrouwenspersoon krijgt iedere werknemer de mogelijkheid om vertrouwelijk te praten over ongewenste situaties en kan hierbij ondersteuning krijgen.
Waarom deze wet?
De noodzaak van deze wet komt jammer genoeg voort uit de praktijk. Hoewel veel bedrijven al vertrouwenspersonen hebben, ontbreekt het vaak aan duidelijke richtlijnen en consistentie in kwaliteit en professionaliteit. Daarnaast zijn bijvoorbeeld interne vertrouwenspersonen zonder wettelijke bescherming kwetsbaar voor druk van leidinggevenden.
Wat houdt de wet in?
De wet verplicht werkgevers met meer dan tien werknemers om een interne of externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze persoon krijgt de taak om werknemers op te vangen, te begeleiden, te adviseren en zo nodig door te verwijzen naar professionele hulp. Ook moet de vertrouwenspersoon knelpunten in het beleid signaleren en advies geven aan de werkgever, ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
Advies is niet vrijblijvend
Het advies van de vertrouwenspersoon is niet vrijblijvend. Werkgevers moeten snel reageren en eventuele afwijkingen toelichten. Bovendien moet de vertrouwenspersoon jaarlijks verslag uitbrengen over zijn of haar bevindingen. Dit zorgt voor een duidelijk takenpakket en een actieve betrokkenheid van management, HR en ook de ondernemingsraad. De ondernemingsraad krijgt ook instemmingsrecht bij de aanstelling van de vertrouwenspersoon.
Deskundigheid en bescherming
Hoewel de wet geen specifieke opleidingseisen stelt, moeten werkgevers in hun risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beschrijven hoe de vertrouwenspersoon voldoende deskundigheid en ervaring heeft, tijd kan vrijmaken en vertrouwelijk kan handelen. De vertrouwenspersoon krijgt in de toekomst dezelfde ontslagbescherming als leden van de ondernemingsraad, wat betekent dat ze niet zomaar ontslagen kunnen worden.
Wat zijn de volgende stappen voor deze wet?
Wanneer een vertrouwenspersoon exact verplicht is, is nog niet helemaal duidelijk. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer, maar deze maatregel is een belangrijke stap richting een veiligere en meer ondersteunende werkomgeving voor alle werknemers.
Wees de wet voor en zorg dat jullie als bedrijf op tijd alles op orde hebben. We bieden verschillende abonnementen aan, waarmee je eenvoudig onze diensten - als extern vertrouwenspersoon - kunt inzetten. Bekijk onze tarieven en abonnementen of neem contact met ons op.